Home Home
Pekmarkt

Rob (45) & Feiko Arbeider Snoepmeneren-web
Arbeiders Zoetwaren

 Rob staat vanaf zijn 12de op de markt. “Ik hielp vroeger al mijn vader op de zaterdagen. Mijn vader staat al 50 jaar op de markt. Mijn opa en oma hadden een snoepwinkeltje in de Jordaan, later zijn ze overgestapt naar een marktplek. Na de oorlog was deze wijk in Noord in opkomst, dus zijn ze hier hun geluk gaan beproeven. Mijn opa kreeg toen hier een plek, net na de oorlog”. Een echte marktfamilie dus, “maar ja, zoiets groeit”, aldus Rob.

Noord: Rob woonde in zijn kindertijd in Noord, in de Heliotroopstraat. Hij ging als kind naar de Oranje Nassauschool. Later zijn ze naar Purmerend verhuisd.

Producten: Van alles. Drop, suikerwerk, chocolade, drankjes, suikervrije artikelen of zonder kleurstof hebben we ook. We proberen ons te onderscheiden van anderen door snoep in te kopen dat je niet altijd in supermarkten vindt. Het komt overal vandaan. Binnen en buiten de grens.

Trend: Suikervrij is populair. Drop is de hoofdmoot en chocola loopt ook altijd goed. Puur is ook steeds populairder. Mijn persoonlijke favoriete product is chocolade. Pure chocolade, pinda rotsjes, chocola met marsepein, ik kan alles wel waarderen. Ik probeer het snoepen achter de kraam te beperken door genoeg brood mee te nemen en een lekker warm soepie ’s middags. Maar de verleiding is er zeker wel.

Unieke van de markt: Vroeger was dit de poort naar Amsterdam-Centrum. Toen had je geen ijtunnel. Dat maakt deze plek uniek, er zit een geschiedenis. Andere markten zijn gemaakte markten, deze markt heeft historie, wortels en is gegroeid. Dit is het centrum van het oude Noord en dat merk je nog steeds. Er zijn veel trouwe klanten.

Publiek: Alles. Zeer divers. Ik heb vandaag aan de kraam oude Noorderlingen gehad, die verhuisd zijn naar Lelystad, die verhuisd zijn naar Hoorn. Ze wonen inmiddels elders, maar ze missen daar toch wat. Dus dan komen hier weer gezellig naar de markt. De sfeer op de markt is uniek. Ongedwongen, amicaal. Mensen komen hier echt voor de markt. Je komt hier voor de mensen op de markt.

Het werk wordt niet makkelijker. De concurrentie wordt zwaarder, het is zwaar werk, we staan lange dagen. Maandag, dinsdag, woensdag, vrijdags, zaterdag. Donderdag en zondag ben je aan de inkoop en inpakken. Tijdens de feestdagen is het nog meer werk. En we staan ook nog wel eens op koopzondagen.

Droom: Dat de markt gezellig blijft en goed gevuld blijft. Dat er begrip komt voor de markt en iedereen een beetje meewerkt.

Eigenschappen van marktkoopmannen: daar sta je van te voren niet bij stil, dat groeit. Klantgericht, luisterend oor, opletten want de klant wil, volhardend.

Welke tips voor nieuwe ondernemers: Niet geschoten, altijd mis. Als je naar weerbericht kijkt, laat je niet uit het veld slaan. Vaak zijn klanten nog besluitvaardiger als het slecht weer is, dan dat het mooi weer is. Als het giet zeggen klanten vaak: “ja Rob dat even in een zakkie en dit en dit, even snel, hup 5 euro” en de klant is weer weg. Dus dat kan je ’s morgens nooit inschatten. In weer en wind moet je er staan. Als je voor je hobby komt dan ben je volgens mij aan het verkeerde adres.